ÖZGEÇMİŞ

1944 yılında, o zamanlar topçu üsteğmeni olan babamın görevli olduğu Seferihisar’da doğdum…Annem ev hanımı…Benden yaklaşık üç yaş büyük bir ablam var… İlk anılarım herhalde 3-4 yaşında iken Ankara’da o yıllarda inşa edilmekte olan Anıtkabir’in karşısındaki küçük kerpiç evimizdeki yaşantımıza ait…Eğitime Erzincan’da başladım…İlk ve Orta Okulu, oturduğumuz Saraçoğlu mahallesindeki Namık Kemal’de okudum…Liseyi 1962 yılında Ankara Atatürk Lisesi’nde bitirdim…Kara Harp Okulu’na gidip, 1960’da emekli edilen babam gibi subay olmaya niyetli iken, şimdiki adıyla Boğaziçi Üniversitesi, o zamanki adıyla Robert Kolej’e burslu-yatılı öğrenci olarak girdim..İktisat okudum ve 1967’de mezun oldum.. Mezuniyetten hemen sonra , gene Robert Kolej’de İngiliz Edebiyatı okuyan nişanlım Çınla ile evlendik ve Amerika’ya gittik…Kazandığım burs ile Pittsburgh Üniversitesinde İktisat dalındaki Master derecemi aldım..1968-1970’de askerliğimi Muhabere Okulu’nda ve Genelkurmay Başkanlığı’nda yaptım..Bu dönemde, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktoraya başladım, derslere devam ettim, ama tamamlamadım..Askerlik bitince çalışma yaşamımı başlatmak için halen yaşamaya devam ettiğimiz İstanbul’a göçtük.

İlk işim, Eczacıbaşı Seramik Fabrikaları AŞ’de bir pazarlama fonksiyonu idi.. Ancak, ben İktisat okumuştum..1965 yazında, o zamanlar en güzel, en etkin günlerini yaşayan Devlet Planlama Teşkilatı’nda yaptığım staj sırasında iktisat öğretisinin canlı uygulama örneklerini görme ve algılama imkanlarını bulmuştum, çok önemli, bilgili iktisatçılar ile tanışmış ve dostluklar kurmuştum…İktisat okurken muhasebe ve mali konulara da çok ilgi göstermiş ve öğrenmiştim…Pazarlama, benim için değildi…1971’de sınavını kazandığım Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.’ne Analist olarak girdim..İktisat, Mali Tahlil ve Kredi Kullanım Denetleme departmanlarındaki eğitimimden sonra Proje İktisadi Değerlendirme Uzmanı olarak görev yaptım. 1976-1977 yıllarında Döviz İşlemleri Bölümü Müdürü, 1978-1982 yılları arasında Proje ve Araştırma Departman Müdür Yardımcısı olarak çalıştım. Türkiye’nin çok değişik dönemler ve oluşumlar içinde olduğu o 11 yıl boyunca büyük bir zevkle çalıştığım TSKB, bütün çalışanları için olduğu gibi benim için de çok kıymetli bir okul idi..Bunun yanısıra, her zaman ilgi duyduğum akademik çalışmalara olanak vermesi tamamlamadığım doktora çalışmaları konusundaki iç hesaplaşmalarıma da ilaç gibi geliyordu.

TSKB’den ayrıldıktan sonra kısa bir süre danışmanlık yaptım… 1983 yılında Enka Holding A.Ş.’inde Planlama Koordinatörü olarak işe başladım.. Kısa bir süre sonra, Enka Holding’in Amerikan Chemical Bank ve Japon Mitsui Bank ile kuracağı bankanın kurulması ile görevlendirdim. Chemical Mitsui Bank adını alan bu kuruluşta 10 yıl boyunca Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptım. 1994-1995 yıllarında Yapı Kredi Bankası A.Ş’de Hazine ve Dış İşlemler’den Sorumlu Genel Müdür Baş Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi olarak çalıştım…Bu benim profesyonel iş yaşamımdaki son görevim idi. Yapı Kredi Bankası’ndan ayrıldıktan sonra sevgili kardeşim, arkadaşım ve kıymetli meslektaşım İbrahim Betil ile İL Danışmanlık adı ile bir şirket kurduk..Aynı zamanda 1996-1997 yıllarında KENTBANK AŞ’nin Yönetim Kurulu’nda beraber yer aldık. Finans şirketlerine hizmet verdiğimiz şirketimizde eğitim kuruluşlarına da danışmanlık yaptık.. Zaten sonunda İbrahim de Şirket’ten ayrılarak kendini tamamiyle eğitim ve sivil toplum faaliyetlerine adadı…

1997 yılında, İbrahim, ben, Mahfi Eğilmez, Rüşdü Saracoğlu ve Ercan Kumcu ile birlikte ve Standard & Poor’s işbirliği ile bir Rating Şirketi kurmak için üstünde çalıştığımız proje, tam uygulama aşamasına geçerken 1997-1998 Uzak Doğu Krizi’nin patlaması ve S&P’nin çok ciddi bir değişim içine girmesi ile yattı..Ama, bu süreç sırasında geliştirdiğim risk yönetimi bilgisi 1998 yılında yolumu dünyanın en önemli risk yönetimi ağırlıklı finansman danışmanlığı firması olan Oliver Wyman ile kesiştirdi…2014 yılı sonuna değin bu kuruluşta Türkiye “Senior Advisor” ı ve EMEA, yani Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Yüksek Danışma Kurulu üyesi olarak görev yaptım..

Görüldüğü gibi, çalışma hayatım çok büyük ölçüde finans, özellikle bankacılık ile ilgili alanlarda geçti..Halen de geçiyor…2012 yılından beri de Amsterdam’da kurulu ve bir FİBA HOLDİNG A.Ş. kuruluşu olan Credit Europe Bank’ın Supervisory Board’unda Bağımsız üye olarak görev yapmaktayım..Ama, çalışma alanlarım yalnızca finans ile kısıtlı kalmadı…Özellikle TSKB’de edindiğim sanayi ve sanayi kuruluşları tecrübeme istinaden finans dışı sektörlerde de görev aldım..Tam zamanlı profesyonel yaşamımdan sonra 1996-1999 yılları arasında İzmir’de Çimentaş Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de; 1996-2016 yılları arasında SÖKTAŞ İplik ve Dokuma Sanayi A.Ş.ve iştiraklerinde (Efeler Süt Çiftliği, MOOVA Süt işletmesi); 2001-2010 yılları arasında Yaşar Holding A.Ş. ve iştiraklerinde (Pınar Süt, DYO, Viking Kağıt) yönetim kurulu üyeliği yaptım..Bankacılık dışında, biri Şekerbank çalışanları Vakfı’nın iştiraki olan SBN Sigorta AŞ, diğeri de Yaşar Holding iştiraki olan Batı Sigorta AŞ olmak üzere iki kez sigorta şirketlerinde yönetim kurulu başkanlığı yaptım.

Hayatta zevkle yaptığım diğer işlerden bahis etmeden bitirmeyeceğim…Hangisinden başlasam ? En iyisi aklıma geldikçe yazayım : 1989-2012 yılları arasında TÜSİAD üyesi idim..1999-2001 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Mali ve Ekonomik İşler Komisyon Başkanı olarak görev yaptım. Bu görev sırasında, TÜSİAD’ın Organization for Economic Development and Cooperation (OECD) ile olan ilişkilerini geliştirmek ile görevlendirildim. Sonrasında, bir hükümetler arası resmi bir kuruluş olan – ki Türkiye de kurucular arasında yer alır- OECD’nin özel sektöre açılan penceresi olan Business and Industry Advisory Committee’sinde (BIAC) 2000-2009 yılları arasında Düzenleyici Reform Komitesi Başkanlığını yürüttüm. 2012 yılından beri de aynı kuruluşta Finans Komitesi Başkan Yardımcılığı ile görevliyim…TUSIAD’da Yönetim Kurulu üyeliğim bittikten sonra çok uzun yıllar Corporate Governance Komisyon Başkanı olarak çalıştım…

Bir başka uğraşım alanı eğitim…1989-2010 yılları arasında mezunu olduğum Robert Kolej’in Mütevelli Heyeti’inde yer almak ve sonradan çocuklarımın da eğitim aldığı Robert Kolej’e hizmet etmek mutluluğunu yaşadım..Halen de Trustee Emeritus olarak devam ediyorum…1996-2001 yılları arasında ENKA Okulları’nın ilk yıllarında yaptığım Yönetim Kurulu üyeliği ile 1996 – 2005 yılları arasında İzmir’de halen Mütevelli Heyeti’nde yer aldığım Çimentaş Vakfı’nca kurulan IŞIKKENT Okulları’ndaki Yönetim Kurulu üyeliği hayatımın en güzel ve kutsal görevleridir…

Zevkle yaptığım diğer bir uğraşım ise günlük gazetelerde yazı yazmak idi..Yazı yazmaya, daha tam zamanlı bankacı olarak çalıştığım zamanlarda başladım.. 1980’li yılların sonları idi herhalde, Lise’den dönem arkadaşım Hasan Cemal Cumhuriyet Gazetesi’nde Genel Yönetmen idi…Gazete’nin ikinci sayfasında şimdi de olduğu gibi dışardan yazanlara yer veriyorlardı..Ben de arada sırada yazıp ona göndermeye başladım…Sonra, iş düzenli yazmaya gitti..Ama, hiç bir zaman haftada 2’den fazla olmadı… 1990’lı yıllarda uzun süre Milliyet’te, Yeni Yüzyıl ve Yeni BinYıl’da yazdım…En son, yanılmıyorsam 2002 yılında, Radikal’de yazmaya başladım, 2010’da sonlandırdım…Bu uğraşımın nedenini inşallah bir gün bu Site’nin anılar sayfasında anlatırım..Şimdilik, bu uğraşın bana sürekli bir düşünme, okuma ve araştırma dürtüsü verdiğini söyleyeyim..

Bir diğer zevkli uğraşım da 1999-2004 seneleri arasında NTV Radyo’da hazırlayıp sunduğum “Dünya Müziği” programı idi…Aslında beni bu uğraşa iten eğitim faaliyetlerimdi…Özellikle, ilk ve ortaokul öğrencilerine, küresel düzeyde bir ortak dil olan müziği okul ders dışı aktivitelerinde bir öğretim aracı olarak dinletme fikrinden yola çıkmıştım…Amacım, kimilerinin ‘etnik müzik”, kimilerinin, ‘dünya müziği’ diye adlandırdığı değişik ülke müziklerini çalarak tanıtmak, o ülkenin coğrafyası, tarihi, kültürü, müziği, müzik aletleri ve sanatçıları konusunda bilgi aktarımı yapmak idi..Çok geniş ve uluslararası bir proje idi…Ama, ne yazık ki, bu proje de 1997-1998 Uzak Doğu krizinin kurbanı oldu ve rafa kalktı..Ben de, o güne kadar yaptığım hazırlıkları bir Radyo Programı’na çevirdim ve beş sene boyunca, yaz ayları hariç, her Cumartesi günü saat 11:00’de sundum..Sonunda, bu maksatla edindiğim üç binden fazla CD’yi de bir Dünya Müziği Kütüphanesi kurmaları için ENKA Adapazarı Okullarına hediye ettim…

Evlendiğimizde ben 23, eşim Çınla 20 yaşında idi… 53 yıllık beraberliğimizde beraber büyüdük…Şimdi, kızımız Ayşe, oğlumuz Cem, damadımız Cemo ve torunumuz Yaz’ın mutlu ve sağlık ve esenlikle yaşadıklarını izlemek en büyük dileğimiz…